Historien om Ringsted-Iowa mønten

Stempler samletRingsted-Iowa mønten for- og bagside

At der er slået mønter i Ringsted er måske ukendt for de fleste, men i tidlig middelalder er der slået pennige under Knud den Store 1018 - 1035, Knud den Hellige 1080 - 86, Oluf Hunger 1086 - 95, det er en af hans mønter Ringsted og Omegns Møntklub bruger som logo, og Erik Ejegod 1095 - 1103. Disse mønter er uhyre sjældne, og findes kun i Den kgl. Mønt- og Medaljesamling i København. 

Der skulle nu gå 871 år, helt frem til 1974, inden der igen blev slået en "mønt" i Ringsted. Anledningen var den, at byen Ringsted i Iowa i USA havde 75 års by-jubilæum, og man inviterede en delegation fra Ringsted i Danmark til festlighederne. I denne anledning blev der her i Ringsted slået en "mønt", dels i sølv, ø 34,5 mm - 17,26 gr. med et oplag på 60 stk. hvoraf nogle få stykker blev delt ud til "spidserne" i de to byer, resten blev solgt for 60 kr. pr. stk. Denne udgave lå i en lille rød æske. Der blev også fremstillet en billigere udgave i nysølv, ø 34,5 mm. - 16,53 gr. med et oplag på 1000 stk. Denne udgave var indsat i en papplade der med en kort tekst fortalte om de to byer, og kunne købes i begge byer, så langt oplaget rakte, til en pris af 15 kr. stykket. Mønten har som motiv på den ene side Ringsteds byvåben og teksten: Ringsted Danmark 1500 years old, og på den anden side Ringsted Iowas karateristiske vandtårn og en silo, samt teksten: Ringsted Iowa USA og årstallene 1899. 1974. under hinanden. Mønterne er præget på Ivan Nielsens metalvarefabrik. Som primus motor i alt dette var daværende cheffotograf på Dagbladet Ringsted, Gunnar Jacobsen sammen sin kone, Ringstedkorets daværende formand. Efter-følgende samlede Ringstedkoret ind og fik en guldsmed fra byen  til at fremstille et eksemplar af Ringstedmønten i guld, der blev overrakt til Gunnar Jacobsen. Efter Gunnar Jacobsens død blev guldsmeden spurgt om hun ville modtage hans eksemplar, hvilket hun sagde ja til.

Ringsted-Iowa Mønten

Da man i 1998 begyndte at planlægge Ringsted Iowas 100 års jubilæum, fik Guld-smeden ideen til at indplacere guldmønten i Danish American Fellowships præsident-kæde, et bestillingsarbejde som hun år tidligere havde udført og hvori to sølvmønter indgår. I 1999 ved 100 års jubilæer blev guldmønten således overdraget til Ringsted Iowa, siddende i præsidentkæden, til erindring om Gunnar Jacobsen, ophavs-manden til både Ringstedmønten og venskabsforbindelsen mellem Ringsted i USA og Ringsted i Danmark. Præsidentkæden opbevares og udstilles, når den ikke er i brug, i en glasmontre på borgmesterkontoret i Ringsted Iowa.

Nu skulle man tro at det sidste kapitel i denne historie var skrevet, men det er ikke tilfældet. I forbindelse med at Ringsted og Omegns Møntklub havde 40 års jubilæum, der blev fejret den 26 marts 2011, var formanden hos guldsmeden, og hun kunne nu fortælle sidste afsnit.

Hun var kommet under vejr med at stemplerne til Ringstedmønten stadig eksisterede. Hun kontaktede derfor fabrikken for at høre om det var rigtigt. Svaret var ja, men fabrikken var under afvikling, og jernhandleren ville komme dagen efter for at afhente hvad der var tilbage af stempler og forme, der skulle til destruktion. Guld-smeden reddede stemplerne og de vil blive opbevaret hver for sig på ukendt sted, således at der ikke er nogen der føler sig fristet til at fortsætte produktionen.

Ringsted-Iowa stemplerne

  
 
 
Ringsted og Omegns Møntklub  | Ringstedmontklub@gmail.com